গৰমৰ দিনত পেট শীতল কৰি ৰাখিবলৈ টেঙা দৈ খাব লাগে বুলি পুষ্টিবিদসকলে কয়। ভাতৰ লগত হওক বা ফলৰ লগত হওক দৈ খালে শৰীৰ সুস্থ হৈ থাকে ৷ বহুতে ঘৰত বজাৰৰ পৰা কিনি অনা দৈতকৈ ঘৰতে দৈ প্ৰস্তুত কৰি খাবলৈ ভাল পায় ৷ কিন্তু ঘৰত প্ৰস্তুত কৰাদৈ বজাৰৰ দৈৰ দৰে ঘন নহয় ৷ বিশেষ পদ্ধতিৰে দৈ প্ৰস্তুত কৰিলে আপোনাৰ ঘৰত প্ৰস্তুত কৰা দৈ বজাৰৰ দৈৰ দৰে হ’ব ৷
দৈ প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কেবল গাখেৰেই নহয় গাখিৰ জমা কৰা পাত্ৰও অত্যন্ত গুৰুত্বপূর্ণ ৷ বেছিভাগ সময়ত দৈ মাটিৰ পাত্ৰত জমা কৰা হয় ৷ ইয়াৰ আছে বিশেষ কাৰণ ৷
১)মাটিৰ পাত্ৰ প্ৰাকৃতিক মাটিৰে তৈয়াৰ কৰা হয়, য’ত কেলচিয়াম, মেগনেছিয়াম আৰু আইৰণ আদি কেইবাটাও খনিজ পদাৰ্থ থাকে। এই খনিজ পদাৰ্থবোৰে দৈৰ স্বাস্থ্য উপকাৰীতা বৃদ্ধি কৰে।
২) মাটিৰ পাত্ৰত প্ৰ’বায়’টিক অধিক পৰিমাণে উৎপাদন কৰা হয়। প্ৰ’বায়’টিক হৈছে উপকাৰী বেক্টেৰিয়া যিয়ে পাচনত সহায় কৰে আৰু শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। গ্ৰীষ্মকালত পেটৰ সমস্যা অব্যাহত থাকে, গতিকে প্ৰতিদিনে দৈ খালে হজম শক্তি উন্নত হয় আৰু পেটৰ সমস্যা হ্ৰাস পায়।
৩) দুগ্ধজাত খাদ্যত এচিড বেছি থাকে। বহুতে কয় যে দৈ খালে হৃদস্পন্দন হয়। মাটিৰ পাত্ৰত দৈ জমা কৰিলে ক্ষাৰকীয় পদাৰ্থ দৈৰ লগত মিহলি হৈ এচিড আৰু ক্ষাৰকৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰে। ফলত হাৰ্টবাৰ্ণ নহয়।
৪) মাটিৰ বাচনত সৰু সৰু ফুটা থাকে যাৰ বাবে দৈ খুব ভালকৈ জমা হয়। দৈ পানীৰ দৰে হ’লে সোৱাদ ভাল নহয়, মাটিৰ পাত্ৰত দৈ থ’লে দৈৰ পানীৰ পৰিমাণ শুকাই যায়, গতিকে দৈ খুব ভালকৈ জমা হয়।
৫) দৈ মাটিৰ পাত্ৰত জমা কৰিলে সোৱাদ ভাল হয়। দোকানৰ দৰে ডাঠ দৈৰ সোৱাদ ল’ব বিচাৰিলে মাটিৰ পাত্ৰত দৈখিনি ৰাখিব পাৰে।