ঘৰত অলপ বেছিকৈ খালে বা তেলৰ মছলাৰ পৰিমাণ অলপ বেছি হ’লে পেটৰ বিষ আৰম্ভ হয়। আৰু মুষ্টিমেয় লোকৰ ঔষধ খোৱাৰ এটা বেয়া অভ্যাস আছে। চিকিৎসকৰ মতে, আজিকালি প্ৰতি ঘৰে ঘৰে গেছ-হাৰ্টবাৰ্ণৰ সমস্যা সাধাৰণ হৈ পৰিছে। গ্ৰীষ্মকালত এই সমস্যা বাঢ়ি যায়। কিন্তু অত্যধিক ঔষধ নিৰ্ভৰশীলতা একেবাৰেই ভাল নহয়।
গেছ-হাৰ্টবাৰ্ণ ঔষধ সঘনাই সেৱন কৰিলে বিভিন্ন দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ সৃষ্টি হয়। স্বাভাৱিক পদ্ধতিৰে পাচন ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰি হজমৰ উপযোগী খাদ্য খাব লাগে। যদি আপুনি স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্যাভ্যাস পালন কৰে আৰু কেইটামান কৌশল অনুসৰণ কৰে তেন্তে গ্ৰীষ্মকালত পেটৰ সমস্যাসমূহ সহজেই দূৰ কৰিব পাৰি।
১) গ্ৰীষ্মৰ গৰমৰ দিনত বহু লোকে ডিহাইড্ৰেচনত ভোগে। আৰু শৰীৰত পানীৰ অভাৱ হ’লে পাচনত অসুবিধা হয়, আৰু তাৰ বাবেই পেটৰ বিষ আৰম্ভ হয়। গতিকে দিনটোৰ ভিতৰত দুইৰ পৰা তিনি লিটাৰ পানী খাব লাগিব। ডিটক্স পানীও খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি।
২) ঋতু পৰিবৰ্তনৰ সময়ৰ আশে-পাশে ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায়। শৰীৰত এই ভাইৰাছ থিতাপি ল’লেও পেটৰ সমস্যা হ’ব পাৰে। গতিকে ক’ভিডৰ সময়ত কৰা দৰে সঘনাই হাত ধুবলৈ আৰম্ভ কৰক। খাদ্য খোৱাৰ আগতে হাতখন নিশ্চয়কৈ ধুব।
৩)গৰমৰ দিনত যদি প্ৰ’বায়’টিক খাদ্য বেছিকৈ খাদ্যত ৰাখে তেন্তে পেট ভাল হ’ব। এই সময়ত অধিক টেঙা দৈ, , আপেল চাইডাৰ ভিনেগাৰ খাদ্যত ৰাখিব লাগে। আঁহযুক্ত খাদ্য খাদ্যত বেছিকৈ ৰাখিব লাগে। বতৰৰ ফলমূল আৰু শাক-পাচলি বেছিকৈ খাব লাগে।
৪)গৰমৰ দিনত অলপ গধুৰ খাদ্য খোৱাৰ পিছত বহুতৰে ডিঙিৰ বিষ হয়। নিয়মীয়া ব্যায়ামে এই সমস্যা ৰোধ কৰিব পাৰে। যদি আপুনি জিমলৈ গৈ গধুৰ ব্যায়াম কৰিব নিবিচাৰে তেন্তে ৰাতিপুৱা বা গধূলি খোজ কাঢ়িব। আনকি লঘু জগিং কৰিলেও শৰীৰ সতেজ হৈ থাকিব। পেটৰ সমস্যা নাইকিয়া হৈ যাব।
৫) গ্ৰীষ্মকালত নিয়মীয়াকৈ পানীয় খালে পেটৰ বিষৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰি। আদা কেইটুকুৰামান আৰু নেমুৰ ৰস কেইটোপালমান একেলগে মিহলাই কিছু কুহুমীয়া পানীত মিহলাই লওক। ৰাতি খোৱাৰ পিছত সেই পানী খালে পেট ফুলাৰ সমস্যাৰ পৰা উপশম পাব পাৰি। এই পানীয়ই হজম শক্তিও ভাল।