পুৱা শুই উঠাৰ পিছত বহুলোকে খালী পেটত কেইটামান তিয়াই থোৱা আলমণ্ড বা কাঠবাদাম খায়। কেতিয়াবা আখৰোট বা বাদামও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। বহুতে ৰাতিপুৱাৰ জলপান হিচাপে গাখীৰ-অট, গাখীৰ-কৰ্ণফ্লেক বা স্মুদিত কাঠবাদাম মিহলাই দিয়ে। নিয়মিতভাৱে আলমণ্ড খালে কেলচিয়াম, ভিটামিন ডি, ইৰ অভাৱ পূৰণ হয়। এই কাঠবাদামবোৰত স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি থাকে। যিটো হৃদয়ৰ বাবেও ভাল। কাঠবাদামৰ গ্লাইচেমিক ইনডেক্স কম, গতিকে তেজৰ শর্কৰা বৃদ্ধিৰ ভয় কম। কিন্তু পুষ্টিবিদসকলে কয়, কাঠবাদামৰ পুষ্টিকৰ মূল্য বৃদ্ধিৰ কৰিবলৈ কিছুমান নিয়ম আছে।
১) পানীত তিয়াই থোৱা কাঠবাদাম খায় নেকি ? কিন্তু গাখীৰত আলমণ্ড তিয়াই থলে ইয়াৰ পুষ্টিগুণ বৃদ্ধি পায়। কাঠবাদামত থকা আঁহবোৰ অধিক সহজে হজম হয়। এন্টিঅক্সিডেন্ট উপাদানসমূহো সক্ৰিয় হৈ পৰে।
২) তিয়াই থোৱা কাঠবাদাম গোটাকৈ খোৱাতকৈ সৰু সৰু টুকুৰা কৰি খালে ভাল। যিসকল লোকৰ দাঁতৰ সমস্যা আছে তেওঁলোকে সহজেই কাঠবাদাম চোবাই খাব পাৰে। কিন্তু পুষ্টিবিদসকলে কয় যে কাঠবাদাম যিমানেই সৰু হয় সিমানেই পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ শোষণ কৰাত সহজ হয়।
৩) আলমণ্ড পানী বা গাখীৰত তিয়াই থব নিবিচাৰিলে শুকান কাঠবাদাম খাব পাৰে। কাঠবাদামত টেনিন থাকে। শুকান কাঠবাদামতো এন্টিঅক্সিডেন্টৰ পৰিমাণ বেছি।
৪) কাঠবাদাম বাকলি এৰুৱাই খাব পাৰিলে ভাল ৷ বাকলি এৰাই কাঠবাদাম খালে পাচনতন্ত্ৰৰ কোনো সমস্যাৰ সৃষ্টি নহয়। বিপাকীয় ক্ৰিয়াৰ উন্নতিও হয়।
৫) কাঠবাদাম ঘিউ বা সামান্য তেলত ভাজিব পাৰি। যিসকলে ওজন বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকৰ বাবে এনেদৰে কাঠবাদাম খোৱাটো অতি উপযোগী। কাৰণ, কাঠবাদাম ভাজি খালে ইয়াত থকা কেলৰি আৰু চৰ্বিৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পায়।