শৰীৰক তীব্ৰ গৰমৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ দৈ দৈনিক খাদ্যত ৰাখিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে পুষ্টিবিদসকলে। এই সময়ত শৰীৰক সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ দৈৰ কোনো বিকল্প নাই। দৈ প্ৰ’বায়’টিকৰ উত্তম উৎস। কিন্তু আপুনি জানেনে যে দৈ খোৱাৰ সময়ত কিছু কিচমিচ মিহলাই দিলে ইয়াৰ উপকাৰ কেইবাগুণো বাঢ়ি যায়? বলীউডৰ অভিনেত্ৰী কৰীনা কাপুৰৰ পুষ্টিবিদ ঋতুজা দীবেকাৰে নিজৰ ইনষ্টাগ্ৰামত দৈ-কিচমিচৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়ে শ্বেয়াৰ কৰিছে। কিচমিচত প্ৰচুৰ পৰিমাণে দ্ৰৱণীয় আঁহ থাকে। পেটৰ সমস্যা গৰমৰ দিনত যথেষ্ট বেছি হোৱা পৰিলক্ষিত হয় । দৈ আৰু কিচমিচৰ মিশ্ৰণে গৰমৰ দিনত বিভিন্ন ৰোগ নির্মূল কৰিব পাৰে ৷
কিচমিচেৰে দৈ কেনেকৈ মিহলাব ?
প্ৰথমে এটা বাটিত গৰম সম্পূৰ্ণ চৰ্বিযুক্ত গাখীৰ লওক। এইবাৰ তাত চাৰি-পাঁচটা কিচমিচ দিব। ইয়াৰ পিছত গাখীৰ-কিচমিচ মিশ্ৰণটোত অলপ দৈ দি ভালদৰে মিহলাই লওক। নিশ্চিত হওক যে দৈৰ মিশ্ৰণটো গোটেই বাটিটোত ভালদৰে মিহলি হয় ৷ ইয়াৰ পিছত কুহুমীয়া গাখীৰৰ লগত লাহে লাহে মিহলাই পাত্ৰটো ঢাকনিৰে ঢাকি দিব। দৈ জমা হ’বলৈ আঠৰ পৰা ১২ ঘণ্টা সময় লাগিব। এই সময়ত বাটিটো একেবাৰে লৰচৰ নকৰিব।
কিচমিচৰ লগত মিহলি কৰা দৈৰ গুণ কি?
১) গ্ৰীষ্মকালত পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা বৃদ্ধি পায় ৷ কিচমিচযুক্ত দৈয়ে শৰীৰৰ পৰা বেয়া বেক্টেৰিয়া আঁতৰাই ভাল বেক্টেৰিয়া সৃষ্টি কৰে যিয়ে পাচনত সহায় কৰে। ফলত পেট ভাল হয়। এই দৈ আপোনাৰ নিয়মীয়া খাদ্যত ৰাখিলে বদহজমৰ পৰা সকাহ পাব পাৰি। কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা থাকিলেও ইয়াক সেৱন কৰিব পাৰি।
২)যিসকল লোক পায়েৰিয়া ৰোগত আক্ৰান্ত,তেঁওলোকৰ বাবেও ই অতি উপকাৰী। এই মিশ্ৰণত প্ৰচুৰ পৰিমাণে কেলচিয়াম থাকে যিয়ে দাঁত আৰু হাড় মজবুত কৰাত সহায় কৰে। দাঁতৰ আলুৰ পৰা ৰক্তক্ষৰণ কমায়।
৩)বয়স বয়সৰ লগে লগে বহু লোকে গাঁঠিৰ বিষত ভোগে। এনে ক্ষেত্ৰত নিয়মীয়া খাদ্যত দৈ-কিচমিচ ৰাখিব পাৰে। বাতবিষৰ বিষৰ পৰা সকাহ লওক।
৪)এই মিশ্ৰণে তেজত থকা বেয়া কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে।
৫) দুপৰীয়া অলপ ভোক লাগিলে এই দৈ মিশ্ৰণটো খাব পাৰে। পেটটো বহুদিনলৈ ভৰি থাকে। যিহেতু হজম শক্তি ভাল হয়, সেয়েহে ওজনো নিয়ন্ত্ৰণত থাকে।