হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ বহুতে সৰিয়হ তেলৰ সলনি অলিভ অইলত ৰন্ধা-বঢ়া কৰে। কিন্তু পুষ্টিবিদসকলে কয় যে আপুনি যি তেল ৰন্ধা-বঢ়াৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰে তাতেই চেচুৰেটেড ফেট আৰু ট্ৰেন্স ফেট কম হ’ব লাগে যাতে শৰীৰটো সুস্থ হৈ থাকে। কাৰণ, সেই দুটা মৌল তেজত বেয়া কলেষ্টেৰল আৰু শর্কৰা বৃদ্ধিৰ কাৰণ । সৰিয়হৰ তেল, অলিভ অইলত কম পৰিমাণে চেচুৰেটেড ফেট আৰু ট্ৰেন্স ফেট থাকে। কিন্তু বহুতো তেল আছে, যিবোৰ দৈনন্দিন ৰন্ধা-বঢ়াত ব্যৱহাৰ কৰিলে শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী নহয়।
১) পাম অইল:
পাম তেলত সংপৃক্ত চৰ্বিৰ পৰিমাণ বেছি। দৈনিক ৰন্ধা-বঢ়াত এই তেল ব্যৱহাৰ কৰিলে এল ডি এল বা বেয়া কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি পাব পাৰে। যেতিয়া এই চৰ্বি তেজত বাঢ়ি যায়, তেতিয়া ই ধমনীবোৰৰ বেৰত জমা হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে। যদি আপুনি ষ্ট্ৰোক বা হাৰ্ট এটেকৰ আশংকাৰ পৰা হাত সাৰিব বিচাৰে তেন্তে ৰন্ধা-বঢ়াত পাম অইল ব্যৱহাৰ নকৰাই ভাল।
২) নাৰিকল তেলঃ
নাৰিকল তেলত দক্ষিণৰ ৰন্ধন প্ৰণালীৰ প্ৰভাৱ বেছি। দেখাত এই তেল অতি স্বাস্থ্যকৰ। কিন্তু একেবাৰেই নহয়। কাৰণ নাৰিকল তেলত ল’ৰিক এচিড থাকে। যাৰ ফলত তেজত থকা ভাল কলেষ্টেৰলৰ লগতে বেয়া কলেষ্টেৰলও বৃদ্ধি পায়।
৩) ছয়াবিন তেলঃ
ছয়বিন তেলত বহু অসংপৃক্ত চৰ্বি থাকে। যিয়ে হৃদযন্ত্ৰত প্ৰদাহ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও সৰিয়হ তেলত ওমেগা-৬ ফেটি এচিড থাকে। এই চৰ্বি তেজত বেছিকৈ থাকিলে সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰে ৷
৪) কর্ণ তেলঃ
ছয়াবিন তেলৰ দৰে কর্ণ তেলত ওমেগা-৬ ফেটি এচিড বেছি থাকে। হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ওমেগা-৩ আৰু ওমেগা-৬ ফেটি এচিডৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। তেজত ওমেগা-৬ বৃদ্ধি হ’লে হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে।
৫) কাৰ্পাছ বীজৰ তেলঃ
কাৰ্পাছ ছিড অইল বা কটনচিড অইলত ট্ৰেন্স ফেট বেছি থাকে। এই ট্ৰেন্স ফেটবোৰে তেজত থকা বেয়া কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি কৰে। বেয়া কলেষ্টেৰল হাৰ্ট এটেক বা ষ্ট্ৰোকৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিৰ বাবে দায়ী।