ব্যস্ত জীৱনত সময় ৰাহি কৰাৰ বাবে ফ্ৰীজৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰাৰ বাহিৰে আন উপায় নাই। ঘৰ আৰু কার্যালয় একেলগে পৰিচালনা কৰা বহুত লোক আছে। ফলত ৰন্ধা-বঢ়া আদি কামৰ বাবে অত্যাধিক খৰখেদা হয় ৷ ফ্ৰীজ থাকিলে প্ৰতিদিনে খৰখেদাকৈ ৰান্ধিব নালাগে। আপুনি ৰন্ধা খাদ্য দীর্ঘ সময়ৰ বাবে ফ্ৰীজত ৰাখিব পাৰে ৷ ব্যস্ততাৰ বাবে প্ৰতিদিনে বজাৰলৈ যাবলৈ সময় নাই। ফলত বন্ধৰ দিনত প্ৰয়োজনীয় শাক-পাচলি, মাছ-মাংস কিনি ফ্ৰীজত ৰাখিলে সপ্তাহটোত বজাৰলৈ যোৱাৰ হেঁচা অনুভৱ নকৰিব। কিন্তু ফ্ৰীজত ৰখা খাদ্য খোৱাটো শৰীৰৰ বাবে সঠিক নে ভুল সেই লৈও বিতৰ্কৰ সৃষ্টি হৈছে। পুষ্টিবিদসকলৰ মতে আজিৰ ফ্ৰীজত যিদৰে উষ্ণতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হয়, সহজেই সাত দিন খাদ্য ৰাখিব পাৰি। অৱশ্যে খাদ্য ফ্ৰীজত ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত সাৱধান হোৱাটো অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয়। ফ্ৰীজত খাদ্য মজুত ৰাখিলে অজানিতে বহু ভুল হয়। যাৰ পৰা বহুতো সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে।
ফ্ৰীজত খাদ্য ৰখাৰ সময়ত কি কি কথা মনত ৰাখিব লাগে?
১) ফ্ৰ’জেন হৈ যোৱা মাছ বা মাংস সহজে পৃথক কৰিব নোৱাৰি। ফলত মাছ আৰু মাংস ৰন্ধা আগতে কিছু সময় কোঠাৰ উষ্ণতাত ৰখা হয়। ইয়াৰ পিছত স্বাভাৱিক উষ্ণতালৈ আহিলে ৰন্ধা-বঢ়াৰ বাবে যিমান লাগে সিমানখিনি ৰখা হয় আৰু বাকীখিনি ফ্ৰীজত ৰখা হয়। এনেদৰে বহুদিন যদি একে প্ৰক্ৰিয়াৰে বাকী থকা খাদ্যখিনি থৈ দিয়া হয়, তেন্তে তাত বেক্টেৰিয়া জমা হ’ব পাৰে। যদি আপুনি ইয়াক এবাৰত কেইবাদিনো ৰাখিব বিচাৰে তেন্তে এটা সুকীয়া পাত্ৰত ৰাখিব লাগে । তাৰ পিছত এটা বিশেষ দিনৰ বাবে যি লাগে, সেয়া উলিয়াই দিব লাগে।
২) সিজোৱা খাদ্যৰ ক্ষেত্ৰতো একেই কথা। বাৰে বাৰে খাদ্য ফ্ৰীজৰ পৰা উলিয়াই গৰম কৰি পুনৰ ফ্ৰীজত ভৰাই নোথোৱাই ভাল। তাৰ পৰিৱৰ্তে খাদ্য বেলেগ বেলেগ পাত্ৰত ৰাখিব লাগে। যেতিয়া যি লাগে সেয়া গৰম কৰি খাব লাগে ৷
৩) বহুতে ভাবে যে ফ্ৰীজত গৰম খাদ্য ৰাখিলে নষ্ট হয়। কিন্তু সেই ধাৰণা সঁচা নহয়। খাদ্যখিনি ঠাণ্ডা কৰি ফ্ৰীজত ৰখা হয়, যাতে কম্প্ৰেছাৰৰ ওপৰত চাপ কমি যায়। বৰঞ্চ ফ্ৰীজত থকা খাদ্যখিনি অলপ গৰম অৱস্থাত ৰাখিব পাৰে। খাদ্য নষ্ট হোৱাৰ ভয় নাই।
৪) বহুতে শাক-পাচলি আৰু ফল-মূল কিনি গোটেই সপ্তাহটো ফ্ৰীজত থৈ দিয়ে। ফল-মূল ফ্ৰীজত ৰাখিলে নষ্ট নহয়। কিন্তু বেছি সময় এৰি দিলে শাক-পাচলি আৰু ফল-মূলত থকা ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ, আঁহ আদি উপকাৰী উপাদান কমি যায়। ফলত খাদ্য খোৱাৰ পিছতো কোনো লাভলাভ পোৱা নাযায়।
৫) ৰন্ধা খাদ্য ফ্ৰীজত ৰাখি ঢাকি দিব। অন্যথা ফ্ৰীজত থকা আন খাদ্যৰ গোন্ধ মিহলি হৈ যাব। ই খাদ্যৰ মূল সোৱাদ হেৰুৱাব। গতিকে খাদ্য সদায় ঢাকি ৰাখক।