ভাগৰুৱা দিনটোৰ পিছত ঠাণ্ডা ফলৰ ৰস এগিলাছে দিব পৰা সতেজতা হয়তো একোৱেই দিব নোৱাৰে। কিন্তু ফলৰ ৰস বেছি দিন সতেজ কৰি ৰখাটো কঠিন হ’ব পাৰে। আপোনাৰ প্ৰিয় ফলৰ ৰস বহুদিনলৈ সতেজ কৰি ৰখাৰ কিছু উপায় জানো আহক।
১. সঠিক ফল বাছি লোৱা:
দীৰ্ঘদিনলৈ ৰস সতেজ কৰি ৰাখিবলৈ পকা কিন্তু বেছি কোমল নহোৱা ফল ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। অতি পকা বা কোমল ফল সোনকালে নষ্ট হয়। আনাৰস, জাম, অমিতা, আপেল, আঙুৰ আদি ফলৰ ৰস বহুদিনলৈ ভালে থাকে ।
২. পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা:
ফলবোৰ ভালদৰে ধুই বীজাণুমুক্ত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। ফল কাটিবলৈ ব্যৱহাৰৰ আগতে চপষ্টিক আৰু অন্যান্য ফল কটা সঁজুলিবোৰ ভালদৰে ধুই শুকুৱাই ল’ব লাগে। ৰস প্ৰস্তুত কৰিবলৈ পাত্ৰটোও পৰিষ্কাৰ কৰি ৰাখিব লাগে।
৩. অক্সিজেনৰ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা:
সতেজ ফলৰ ৰস অক্সিজেনৰ সংস্পৰ্শলৈ আহিলে ই সোনকালে শেতা হৈ পৰে আৰু সোৱাদ হেৰুৱাই পেলায়। ৰস প্ৰস্তুতৰ পিছত লগে লগে কাঁচৰ পাত্ৰ এটাত ঢালি ঢাকনিখন ভালদৰে বন্ধ কৰি দিব। পাত্ৰৰ ৰসত নেমুৰ ৰস, ভিনেগাৰ বা এস্কৰবিক এচিডৰ মিশ্ৰণ (প্ৰতি কাপ ৰসত ১ চামুচ) দিব পাৰি। ই অক্সিডেচন প্ৰক্ৰিয়াটো লেহেমীয়া কৰিব।
৪. সঞ্চয় কৰা:
কাঁচৰ পাত্ৰত ফলৰ ৰস সংৰক্ষণ কৰাটো ভাল। ধাতুৰ পাত্ৰত বেছি সময় ৰাখিলে ই ফলৰ ৰসৰ লগত বিক্ৰিয়া কৰিব পাৰে। ৰসখিনি ঠাণ্ডা শুকান ঠাইত ৰাখিব লাগে। পোনপটীয়া সূৰ্যৰ পোহৰৰ পৰা আঁতৰি ৰখাটোৱেই উত্তম।
৫. বৰফ ব্যৱহাৰ নকৰিব:
ফলৰ ৰস খোৱাৰ সময়ত বৰফ ব্যৱহাৰ কৰিব নালাগে। এনে কৰিলে ৰস পাতল হৈ যাব। ৰসত মৌ, চেনি বা অন্যান্য মিঠা দিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত স্থায়িত্ব সামান্য বৃদ্ধি পাব পাৰে।
মনত ৰাখিব, প্ৰতিটো ফলৰ ৰসৰ নিজস্ব জীৱন থাকে। যদিও ফলৰ ৰসৰ নিজস্ব জীৱন বৃদ্ধি কৰাৰ উপায় আছে, তথাপিও ৰস বনোৱাৰ পিছত সোনকালে সেৱন কৰাটো আটাইতকৈ স্বাস্থ্যকৰ।