ঋতুৰ পৰিৱৰ্তনৰ লগে লগে সুস্থ হৈ থকাৰ ৰুটিন সলনি হয়। কিন্তু ঠাণ্ডা হওক বা গৰম হওক, কিছুমান অভ্যাস আৰু নিয়ম একেই থাকে। ৰাতিপুৱা বিচনাৰ পৰা উঠি বহুতে শুকান ফল খাই দিনটো আৰম্ভ কৰে। শুকান ফল খালী পেটত খালে বহু উপকাৰ পোৱা যায়। ওজন নিয়ন্ত্ৰণত থাকে । ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। ভাগৰ দূৰ হয়। কিছুমান শুকান ফলেও মন সতেজ কৰি ৰাখে।
ডাক্তৰ আৰু পুষ্টিবিদ উভয়ে শুকান ফল নিয়মিতভাৱে খোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। গ্ৰীষ্মকালতো সেই অভ্যাস বজাই ৰখাটো জৰুৰী। কিন্তু উপকাৰী হ’লেও গৰমৰ দিনত কিছু শুকান ফল নাখালে ভাল। বা আপুনি বিপদত পৰিব পাৰে। গৰমৰ দিনত কোনবোৰ শুকান ফল খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে জানো আহক ৷
খেজুৰ
আন যিকোনো সময়ত চকু মুদি খেজুৰ খাব পাৰে। কিন্তু গৰমত খেজুৰ নাখোৱাই ভাল। খেজুৰে শৰীৰ গৰম কৰে। গৰমত বহু শাৰীৰিক সমস্যাৰ সৃষ্টি হয় । ইয়াৰ ওপৰত খেজুৰ খালে সমস্যা বৃদ্ধি পাব পাৰে। শীতকালত খেজুৰ খোৱাৰ আদৰ্শ সময়, গৰমত নহয়।
কাজু বাদাম
খেজুৰৰ দৰে কাজু বাদামেও শৰীৰত তাপ বৃদ্ধি কৰে। যদিও কাজু খালে ভাল লাগে, গৰমত কমকৈ খোৱা ভাল। শৰীৰ গৰম হ’ব পাৰে। ৰিস্ক লোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই। দিনটোত ১-২ তকৈ বেছি নহয়।
পিষ্টা
পিষ্টা শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী। কিন্তু গ্ৰীষ্মকালত পিষ্টা পৰিহাৰ কৰক। পিষ্টাই ছালৰ যত্ন লয়। সুফল পোৱাৰ পিছতো গ্ৰীষ্মকালত পিষ্টা খোৱাৰ পৰিমাণ কম কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। পিষ্টাই পেট গৰম কৰে। গ্ৰীষ্মকালত শৰীৰক শীতল কৰি ৰখা খাদ্য বেছিকৈ খাব লাগে।