শৰীৰ আৰু স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি ছোৱালী যিমান সচেতন, পুৰুষসকল ইমান সচেতন নহয়। শৰীৰৰ যত্ন লোৱাটো বহু পুৰুষে অৱহেলা কৰে ৷ বিশেষকৈ খাদ্য খোৱাৰ ক্ষেত্ৰত বহুতে অত্যন্ত গাফিলতি কৰে। সময়মতে খোৱাটো বহু দূৰত কাম আৰু ব্যস্ততাৰ বাবে বহুতে খাবলৈ পাহৰি যায়। তাৰ লগতে আন অনিয়মও আছে। শৰীৰে এটা নিৰ্দিষ্ট বয়সলৈকে অনিয়ম আৰু অৱহেলা সহ্য কৰে। কিন্তু ৪০ বছৰ বয়স অতিক্ৰম কৰাৰ পিছত পুষ্টিবিদ আৰু চিকিৎসকৰ মতে এটা নিৰ্দিষ্ট খাদ্যাভ্যাস মানি চলাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। চল্লিশৰ দেওনা পাৰ হোৱাৰ লগে লগে পুৰুষৰ খাদ্য ৰুটিন কি কি থকাটো জৰুৰী ৷
প্ৰটিন বেছিকৈ খাব
বয়সৰ ঘৰে ৪০ৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰাৰ লগে লগে শৰীৰত প্ৰটিনৰ অভাৱ হয়। সেই অভাৱ পূৰণ কৰিবলৈ প্ৰটিন সমৃদ্ধ খাদ্য বেছিকৈ খাব লাগে। কুকুৰা, দৈ, কণী, বাদাম আদি প্ৰটিনৰ সমৃদ্ধ উৎস। এই খাদ্যসমূহ খালে প্ৰটিনৰ ব্যৱধান সৃষ্টি নহ’ব।
ফল-মূল খোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ
সুস্থ হৈ থাকিবলৈ যিকোনো বয়সতে ফলমূল খোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। কিন্তু ৪০ বছৰৰ পিছত ফলমূল খোৱাটো বাধ্যতামূলক হৈ পৰে। প্ৰায় প্ৰতিদিনে এটাকৈ ফলমূল আৰু সেউজীয়া শাক-পাচলি খাব লাগে। ফল-মূলত থকা বিভিন্ন স্বাস্থ্যকৰ উপাদান শৰীৰত প্ৰৱেশ কৰিলে বহু ৰোগৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰি।
গোটা শস্য
বিভিন্ন ধৰণৰ শস্যত আঁহ আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্যকৰ উপাদানৰ সমৃদ্ধ উৎস। সেই ধৰণৰ খাদ্য বেছিকৈ খাব লাগে। আঁহে পাচনতন্ত্ৰৰ অসুবিধা দূৰ কৰে। ইয়াৰ বাহিৰেও ৰক্তচাপৰ মাত্ৰা কম কৰি ৰাখে ৷ ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা কমি যায় আৰু আনকি হৃদযন্ত্ৰও সুস্থ হৈ পৰে। ব্ৰাউন ৰাইচ, অটচ, বাৰ্লি আদি খাদ্য খালে ভাল।