এখন দেশৰ খাদ্যই ইয়াৰ ইতিহাস, ঐতিহ্য, সংস্কৃতি আৰু মানুহৰ বিষয়ে বহু কথা কয়। যদি আপুনি অধিক অন্বেষণ কৰে তেন্তে আপুনি দেখিব যে জলবায়ুৰ জনগাঁথনি, আৰ্থ-সামাজিক বা পৰিৱেশগত কাৰণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি ঠাইভেদে খাদ্যৰ ভিন্নতা থাকে। কোনো এখন দেশ (বা অঞ্চল)ৰ বাবে একচেটিয়া কিছুমান খাদ্য সামগ্ৰী আছে ৷ আমাৰ কিছুমান খাদ্যও আছে যিবোৰ আচৰিত ধৰণে কিছুমান দেশত নিষিদ্ধ কৰা হৈছে। আপুনি জানেনে যে তালিকাখনত কেটচাপ, ঘিউ আৰু চিংৰা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে? ভাৰতত বহুলভাৱে ব্যৱহৃত, কিন্তু আন কেইবাখনো দেশত নিষিদ্ধ কৰা খাদ্য সামগ্ৰীৰ তালিকা ইয়াত দিয়া হ’ল।
ইয়াত ৫টা খাদ্যৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰা হৈছে যিবোৰ বিদেশত নিষিদ্ধ কিন্তু ভাৰতত অত্যন্ত প্ৰচলিত ৷
১) চিংৰা :ভাৰতত সম্ভৱতঃ ই আটাইতকৈ জনপ্ৰিয় জলপান। কিন্তু দক্ষিণ আফ্ৰিকা অঞ্চলৰ ছোমালিয়াই ২০১১ চনৰ পৰাই এই জুতিলগা খাদ্যৰ ওপৰত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰিছে। দেশখনৰ আইন অনুসৰি এই আইন ভংগ কৰিলে কঠোৰ শাস্তি হ’ব পাৰে। তেওঁলোকে কয় যে এই জলপানৰ ত্ৰিকোণীয় আকৃতিটো ‘আল-ছাবাব গোট’ৰ বাবে খ্ৰীষ্টান ধৰ্মৰ প্ৰতীক যেন লাগে।
২) চাৱনপ্ৰাছ:ভাৰতত মানুহ বহুত দিনৰ পৰা চাৱনপ্ৰাছৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। ইয়াত স্বাস্থ্যসন্মত পুষ্টিকৰ পদাৰ্থৰে ভৰপূৰ বুলি কোৱা হয় যিয়ে আমাক ভিতৰৰ পৰাই পুষ্টি দিয়ে। কিন্তু কানাডাই ২০০৫ চনত এই চাৱনপ্ৰাছ নিষিদ্ধ কৰিছিল।খবৰ অনুসৰি এই সামগ্ৰীত সীহ আৰু পাৰাৰ মাত্ৰা অধিক থকাৰ কথা উল্লেখ কৰি এই নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হৈছিল।
৩) ঘিউ: ঘীৰ উপকাৰিতাৰ কোনো পৰিচয়ৰ প্ৰয়োজন নাই। ভাৰতত ঘিউক ছুপাৰফুড বুলি গণ্য কৰা হয় য’ত আমাৰ শৰীৰৰ প্ৰয়োজনীয় প্ৰায় প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। কিন্তু খাদ্য আৰু ঔষধ প্ৰশাসনে ঘিউৰ দ্বাৰা ৰক্তচাপ, হাৰ্ট এটেক আৰু মেদবহুলতাৰ দৰে ৰোগ হ’ব পাৰে বুলি ধৰা পৰাত ইয়াক আমেৰিকাত নিষিদ্ধ কৰা হয় ৷
৪) কেটচাপ:কেটচাপে বিভিন্ন খাদ্যত সোৱাদ যোগ কৰে। চিংৰা আৰু ফুলৰিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি নুডলছ আৰু চেণ্ডুইচলৈকে আমি প্ৰায় সকলো বস্তুৰে সৈতে কেটচাপ যোগ কৰোঁ। কিন্তু ফ্ৰান্স চৰকাৰে কিশোৰ-কিশোৰীসকলৰ মাজত অতিৰিক্ত সেৱন লক্ষ্য কৰাৰ পিছত দেশখনে কেটচাপ নিষিদ্ধ কৰিছে।
৫.)চুইংগাম:চিংগাপুৰ নিজৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে বিখ্যাত আৰু ইয়াৰ বাবে কঠোৰ নিয়ম আছে। এই কাৰণেই ১৯৯২ চনত দেশখনে সকলো ধৰণৰ চুইংগামৰ ব্যৱহাৰ, বিতৰণ আৰু ব্যৱসায়ত বাধা আৰোপ কৰিছিল। কিন্তু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় হেঁচাত দেশখনে ২০০৪ চনত চিকিৎসামূলক দন্ত চিকিৎসাৰ চুইংগাম সেৱনৰ অনুমতি দিয়ে।
৬) কাবাব:কাবাব ভাৰতৰ অন্যতম জনপ্ৰিয় ব্যঞ্জন। কিন্তু জানেনে, এই জুতিলগা সুস্বাদু খাদ্য ভেনিচত নিষিদ্ধ? ‘নগৰখনৰ শিষ্টাচাৰ আৰু পৰম্পৰা ৰক্ষা’ৰ বাবে ২০১৭ চনত কাবাবৰ দোকান নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰিছিল।
৭।আফু গুটি:ইয়াক ভাৰতৰ অন্যতম সোৱাদযুক্ত মছলা বুলি গণ্য কৰা হয়। বাংলা খাদ্যত ইয়াক বহুলভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হয় ৷কিন্তু, মৰ্ফিনৰ পৰিমাণৰ বাবে ছিংগাপুৰ আৰু টাইৱানত এই বীজটো নিষিদ্ধ কৰা হৈছে। খবৰ অনুসৰি ছিংগাপুৰৰ চেণ্ট্ৰেল নাৰ্কটিকছ ব্যুৰোৱে ইয়াক ‘নিষিদ্ধ সামগ্ৰী’ বুলি গণ্য কৰে। চৌদি আৰব আৰু ইউ এ ইতো ইয়াক নিষিদ্ধ কৰা হৈছে।