পুষ্টিবিদসকলৰ মতে গৰমৰ দিনত দৈ খাদ্যৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে । এই সময়ত গৰমৰ সময়ত শৰীৰক সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ দৈৰ কোনো তুলনা নাই। দৈয়ে প্ৰ’বায়’টিক হিচাপে কাম কৰে। কিন্তু আপুনি জানেনে যে দৈৰ সৈতে কিচমিচ মিহলাই খালে ইয়াৰ সুফল কেইবাগুণো বাঢ়ি যায়? কিচমিচত প্ৰচুৰ পৰিমাণে দ্ৰৱণীয় আঁহ থাকে। গৰমৰ দিনত পেটৰ সমস্যা থাকে। দৈ আৰু কিচমিচৰ মিশ্ৰণে গৰমৰ দিনত বিভিন্ন ৰোগ ৰোধ কৰিব পাৰে ৷
কিচমিচেৰে দৈ কেনেকৈ খাব?
প্ৰথমে এটা বাটিত গৰম গাখীৰ লওক। এইবাৰ তাত চাৰি-পাঁচটা কিচমিচ দিব। ইয়াৰ পিছত গাখীৰ-কিচমিচ মিশ্ৰণটোত অলপ দৈ দি ভালদৰে মিহলি কৰি লওক। নিশ্চিত হওক যে দৈৰ মিশ্ৰণটো গোটেই বাটিটোত ভালদৰে মিহলি হৈ যায়। ইয়াৰ পিছত কুহুমীয়া গাখীৰৰ লগত লাহে লাহে মিহলাই পাত্ৰটো ঢাকনিৰে ঢাকি দিব। দৈ জমা হ’বলৈ আঠৰ পৰা ১২ ঘণ্টা সময় লাগিব। এই সময়ত বাটিটো একেবাৰে লৰচৰ নকৰিব।
কিচমিচৰ লগত মিহলি কৰা দৈৰ গুণ কি?
১) গ্ৰীষ্মকালত বহু লোকে পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাত ভুগিবলগীয়া হয়। কিচমিচযুক্ত দৈয়ে শৰীৰৰ পৰা বেয়া বেক্টেৰিয়া আঁতৰাই ভাল বেক্টেৰিয়া সৃষ্টি কৰে যিয়ে পাচনত সহায় কৰে। ফলত পেট পৰিষ্কাৰ হয়। এই দৈ আপোনাৰ নিয়মীয়া খাদ্যত ৰাখিলে বদহজমৰ সমস্যাৰ পৰা সকাহ পাব পাৰি। কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা থাকিলেও ইয়াক সেৱন কৰিব পাৰি।
২)বয়স বঢ়াৰ লগে লগে বহু লোকে গাঁঠিৰ বিষত ভোগে। এনে ক্ষেত্ৰত নিয়মীয়া খাদ্যত দৈ-কিচমিচ ৰাখিব পাৰে। বাতবিষৰ বিষৰ পৰা সকাহ পাব।
৩)পাইয়েৰিয়াৰ সমস্যা থকা সকলৰ বাবেও কিচমিচ-দৈ অতি উপকাৰী। এই মিশ্ৰণত প্ৰচুৰ পৰিমাণে কেলচিয়াম থাকে, যিয়ে দাঁত আৰু হাড় মজবুত কৰাত সহায় কৰে। দাঁতৰ পৰা তেজ ওলোৱা হ্ৰাস পায় ।
৪)এই মিশ্ৰণে তেজত থকা বেয়া কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে।
৫) দুপৰীয়া অলপ ভোক লাগিলে এই দৈ মিশ্ৰণটো খাব পাৰে। পেটটো বহু সময়লৈকে ভৰি থাকে। হজম শক্তি ভাল কৰে, গতিকে ওজনো নিয়ন্ত্ৰণত থাকে।
৬) বহুতে ঋতুস্ৰাৱৰ সময়ত পেটৰ বিষত ভুগি থাকে। দৈ-কিচমিচ মিশ্ৰণ খালে এই সমস্যাৰ পৰা সকাহ পাব পাৰি।
৭) চুলিৰ ৰুক্ষতা আঁতৰাবলৈ আপুনি খাদ্যত কিচমিচ-দৈ ৰাখিব পাৰে। গৰমৰ দিনত ছালৰ এলাৰ্জীৰ সমস্যা কমোৱাৰ বাবেও এনে দৈ ব্যৱহাৰ কৰি চাব পাৰে।