যিদৰে বিশ্বৰ বিভিন্ন ঠাইৰ খাদ্যৰ এক নিজস্ব সোৱাদ থাকে তেনেকৈ ভাৰতীয় খাদ্যৰো এক সুকীয়া স্বাদ আছে। বিশেষকৈ ভাৰতীয় মছলা আৰু বনৌষধিৰ অপ্ৰতিৰোধ্য মিশ্ৰণে এক আকৰ্ষণীয় সুগন্ধি নিৰ্গত কৰে যিয়ে মানুহক আকৰ্ষণ কৰে।ভাৰতৰ প্ৰতিখন ঠাইৰ খাদ্যৰ এটা সুকীয়া সোৱাদ আছে আৰু ইয়াৰ উৎপত্তি পৰম্পৰাগত ।
ফাইনেন্সিয়েলএক্সপ্ৰেছ ডট কমযোগে প্ৰকাশ পোৱা ভাৰতৰ এগৰাকী স্বনামধন্য ৰান্ধনী ওড়িশাৰ অবিনাশ নায়কৰ খাদ্য সম্পৰ্কীয় এক প্ৰতিবেদনত তেওঁ তেনে কেইবিধমান পৰম্পৰাগত খাদ্যৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰিছে।
প্ৰামাণিক, প্ৰাচীন পৰম্পৰাৰ বাবে বিখ্যাত পূব ভাৰতৰ শান্তিপূৰ্ণ প্ৰদেশ ওড়িশা আৰু ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ ঐতিহাসিক হিন্দু মন্দিৰ আছে। উপকূলৰ ওচৰতে অৱস্থিত ওডিয়াসকলৰ খাদ্যত সেয়ে হয়তো চিৰন্তন আনন্দৰ পৰা নিৰ্গত হোৱা চহকী, প্ৰাকৃতিক সোৱাদ থাকে। অৱশ্যে ইমান বৈচিত্ৰময় সোৱাদ থকাৰ পিছতো ওড়িশাৰ খাদ্য সমগ্ৰ দেশতে ইমান পৰিচিত নহয়। সেইবাবেই এনে সুস্বাদু খাদ্যৰ তালিকা সংগ্ৰহ কৰা বুলি প্ৰতিবেদনত উল্লেখ কৰা হৈছে।
পখলা -কাটি লোৱা তিঁয়হ আৰু কেঁচা পিঁয়াজৰ এই খাদ্যই শৰীৰ ঠাণ্ডা কৰাত সহায় কৰে য’ত শৰীৰৰ পুষ্টি বৃদ্ধি কৰা উপাদান দিয়া হয়। ভজা মাছ, থেতেলিয়াই লোৱা মচুৰ দাইলৰ ডাম্পলিং, সতেজ শাক-পাচলিৰ ভাজি, চাটনি আদি আন আন ব্যঞ্জনবোৰৰ সৈতে দুপৰীয়াৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত পাখলাৰ তৰল অৰ্ধেক তৰাণীৰ বাকী থকা চুমুক দি শৰীৰৰ পুষ্টি পুনৰ ভৰাই ল’ব পাৰি।
বেছাৰা- এনে এবিধ খাদ্য আছে যিয়ে ওড়িয়াসকলৰ খাদ্যৰ প্ৰকৃত সংজ্ঞা দিয়ে, সেয়া হ’ল বেছাৰা। ক’লা সৰিয়হৰ গুটি, জিৰা, নহৰু, মৰিচা আদি পিহি প্ৰস্তুত কৰা এক পৰম্পৰাগত ওড়িয়া খাদ্য ( এটা পাতল সৰিয়হৰ পেষ্ট)। বেছাৰা পুৰী জগন্নাথ মন্দিৰত দুপৰীয়া ভগৱান জগন্নাথক আগবঢ়োৱা ৫৬ ভোগ (মহাপ্ৰসাদ)ৰ এটা অংশ, যাক আভাদা বুলিও কোৱা হয়
আভাদা-ওপৰত উল্লেখ কৰা অনুসৰি চৰ ধাম তীৰ্থযাত্ৰাৰ চাৰিটা তীৰ্থস্থানৰ ভিতৰত অন্যতম পুৰী জগন্নাথ মন্দিৰত আভাদাক মহাপ্ৰসাদ হিচাপে পৰিবেশন কৰা হয়। যদিও মন্দিৰটোৰ স্থাপত্যৰ ভৱিষ্যৎ আৰু পৰম ঐশ্বৰিকতাই সকলোৰে দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব পাৰে, পৰ্যটকসকলে মন্দিৰৰ সুন্দৰ মহাপ্ৰসাদৰ সোৱাদ ল’বলৈ কেতিয়াও পাহৰিব নাযায়।
চেন্না পোডা- ভগৱান পুৰী জগন্নাথৰ প্ৰিয় প্ৰসাদ, চেন্না পোডা।বিশেষকৈ দীপাৱলী আৰু দুৰ্গা পূজা উদযাপনৰ সময়ত ওড়িশাৰ মানুহে উপভোগ কৰা অন্যতম প্ৰিয় খাদ্য চেন্না পোডা। এই মিঠা সুস্বাদু খাদ্যই আগবঢ়োৱা সোৱাদৰ টুইষ্ট হৈছে ইয়াত থকা উপাদান সমূহ যেনে পনীৰ, চেমোলিনা, চেনি, আলমণ্ড আৰু কাজু বাদামৰ সংযুক্ত যাদু। উপাদানবোৰ ভালদৰে মিহলি কৰাৰ পিছত ইয়াৰ ওপৰত ইলাচিৰ গুড়ি দি সোণালী বাদামী ৰং পোৱালৈকে বেক কৰা হয়।
ভাৰতৰ এখন অন্যতম ৰাজ্য ওড়িশাৰ এই সু-স্বাদু খাদ্যৰ সোৱাদ ল’বলৈ হ’লে এবাৰ আপুনিও গৈ আহিব পাৰে ওড়িশালৈ ।